torsdag 21. mai 2009

Kva kan ein enkel nordmann som eg gjera for miljøet?

Det er mange som tenker at det ikkje er noko vits å vera miljøvennlege når land som USA og kina slepp ut millionar av tonn med CO2 og andre farlege gassar. Men det er ikkje sant, om alle gjer litt hjelper det mykje for miljøet!
Enkle ting ein kan gjera er..
- Å spara straum. Å slå av lyset når ein går ut av rommet, kjøpe sparepærer, bruke sparedusj eller ta i bruk vedovn istadenfor ovnar som brukar straum eller oljefyrarar, er enkle ting ein kan gjera i heimen for å spara straum.
- Å eta mindre kjøtt. Det er fordi ein kilo storfekjøtt fører til utslepp som tilsvarar 22 kg CO2 vert slept ut i atmosfæren. Kjøttproduksjon er i tillegg veldig vannkrevande. Konsekvensar av vannmangel kan du lesa om i forrige innlegg. Når det gjeld eting kan det også vera eit tips å eta økologisk eller lokal mat.
- Å sortere søppel. Ein nytting ting å gjera om ein er miljøbevisst er å sortere søppel. For å få mindre søppel, er det å ikkje laga meir mat enn ein et ein smart ting å gjera. Om "søppelet" ditt fortsett er i brukbar stand, kan ein gje det til bruktbutikkar som Fretex. Det å kjøpa ting som varer, og ikkje "one-night-stands", som t.d papptallerkar, hjelp også miljøet mykje.
- Å køyra kollektivt. 50 personer i en buss forurenser mykje mindre enn 50 biler. Om kollektivtilbudet der ein bur er dårleg kan ein også gå, sykle eller avtale felles skyss.
- Å kjøpe miljøvennleg bil. I eit land som Noreg treng dei fleste bil, om det då er mogleg å skaffa seg ein miljøvennlig bil som hybridbilar, bilar med alternativt drivstoff eller andre "lavutslippsbilar" sparer ein miljøet. KrF vil no innføra ein "miljøbilpremie" med 25000 kr i miljøbilpremie dersom ein kjøper ein miljøbil, slike tilltak vil føra til ei auke i salg av miljøvennlege bilar.
- Å stemme rett. Ein av dei viktigste tinga ein kan gjera for miljøet er å stemma på det politiske partiet som har den beste miljøpolitikken. Om partiet då kjem i regjering kan det få gjennom ein betre miljøpolitikk, noko som i eit land som Noreg er viktig. Parti som KrF er sterke innanfor miljøpolitikk.

Det er ikkje så vanskeleg å gjera noko for miljøet. Uansett om det er å bytta til miljøvennleg bil eller lyspæra gjer du ein innsats!

3 kommentarer:

  1. Utrulig bra Lene!:)
    Du er flink!:D

    SvarSlett
  2. Nice, e så bra at någen snakke om konkrete ting som kver enkelt kan gjør! Klimadebatten må ikkje bare bli høgsvevande ord, som den dessverre ofta blir..

    SvarSlett
  3. Takk Kristin :)

    Ja, Eli Karin, veldig enig i det du skriver!

    SvarSlett