torsdag 21. mai 2009

H2O

"Fremtiden vil klandre oss for at vi ikke tok de rette avgjørelsene" Al GorePå aftenposten.no fant jeg dette utdraget fra rapporten "Water in a changing world" fra UNESCO: "I 2030 vil 47 prosent av verdens befolkning bo i områder med vannmangel. Bare i Afrika antar man at mellom 75 og 200 millioner vil bli rammet av akutt vannmangel innen 2020. I verste fall kan så mange som 700 milloner mennesker måtte flytte som følge av vannmangel de neste 40 årene, heter det i rapporten". Vannmangel er, og kommer til å bli et av de største problemene fremover, og det er flere grunner til det.

Vannmangel fører ikke bare til at tusenvis av mennesker dør, men også til konflikter mellom- eller innad i land. Det sies at vannmangel var en viktig årsak til konflikten i Darfur i Sudan. Resultat av vannmangelen, i tillegg til det som er nevnt ovenfor, kommer til å bli som UNESCO-leder Matsuura sier "Resultatet er at flere hundre millioner mennesker rundt om i verden forblir fanget i fattigdom og dårlig helse og står i fare for å blir smittet av vannrelaterte sykdommer, bli rammet av miljøødeleggelser og til og med politisk ustabilitet og uro".

Et av fremtidens største problem anngående vannmangel, er at verdens befolkning annslås å øke med 2,5 milliardar innen 2050. Siden denne veksten for det meste kommer til å skje i områder som alt har vannmangel, vil det føre til at ca. 65% av verdens befolkning kommer til å lide under dette problemet i 2030. Flere områder utnytter allerede vannressursene sine maksimalt, det gjelder spesielt i områder der store elver tappes over lengre strekninger til jordbruk og global oppvarming merkes sterkt.

En viktig grunn til å kjempe for miljø og klima, er at de som alt lever i områder med lite vann og mat kommer til å merke klimaendringene sterkt, fordi det blir vanskeligere å skaffe mat og vann. Det kan ikke føre til annet enn hungersnød og større fattidom, noe som er blitt kjempet sterkt mot fra flere hold i det siste.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar