mandag 4. mai 2009

Eldrepolitikk, for vi blir alle eldre..

Siden dagens ungdom mest sannsynlig også kommer til å bli gamle en gang, er en god eldrepolitikk veldig viktig. Ikke bare for vi som kommer til å bli eldre, men også de som alt er det. Du har sikkert hørt om tilfeller i eldreomsorgen der en gammel dame grodde fast i senga, og de som måtte legge seg for natten (eller dagen) altfor tidlig. Dette er eksempel på omsorgssvikt, og noe vi i KrF skal jobbe for å unngå. Det handler ikke bare om å ta vare på andre, men også om rettferdighet og retten til en verdig alderdom.

På grunn av "eldrebølga" kommer Norge til å trenge en styrket eldreomsorg. Det er fordi tallet på personer over 67 år kommer til å fordobles frem mot 2050. Problemet er ikke at de som idag arbeider med eldre ikke gjør en god jobb, men at de på sikt ikke har ressurser nok til å gi de eldre en verdig alderdom. Derfor har KrF lagt frem et forslag om et felles løft i eldreomsorgen: Eldrereform 2.

I eldrereform 2 er det fire ting som er spesielt viktige. For det første må vi sikre at det kommer flere hender i eldreomsorgen. For det andre må vi møte den enkeltes behov, og tilrettelegge for at de eldre skal kunne bestemme mer over sin egen hverdag. For det tredje er også viktig å styrke avlastningstilbudet for pårørende som selv tar vare på de eldre. Til slutt må vi utvide kapasiteten ytterligere slik at ventetiden for pleietrengende eldre blir kortere, og ha et tilbud som tilsvarer hver enkeltes behov.

I tillegg til dette, vil KrF sikre mat, hjem (enkeltrom om det er ønsket), et mest mulig normalt liv, aktivitetstilbud, rett medisin og ikke minst en verdighetsgarant som sikrer lovfestede rettigheter for eldre og pleietrengende. For som Laila Dåvøy sa på KrFs landsmøte siste helg "De eldre kan ikke vente". Med KrF i ryggen kan jeg trygt vente på alderdommen..

3 kommentarer:

  1. Du har heilt rett. Eg trur og da e viktig at me gjer da meir attraktivt å arbeida med eldre. I Kvam for eksempel slit me med å få tak i sjukeheimslege fordi da ikkje e så attraktivt å jobba på sjukeheim... detta må gå an å gjera noko med.

    By the way... flott blogg, du e flink. Eg har og blogg, men den handle berre om fjas, du får gje meg noken tips trur eg.

    SvarSlett
  2. Enig, me treng fleire hender innanfor eldreomsorga..

    Takk! Kva er linken til din blogg?

    SvarSlett
  3. http://odadjupevag.blogg.no/
    MEn ikkje forvent å finna noko fornuftig der ;)

    SvarSlett