onsdag 22. april 2009

Alkohol

Siden det nærmer seg valget har jeg tenkt å blogge om noe av det KrF mener om forskjellige ting. Jeg begynner på begynnelsen i alfabetet med Alkohol.


Tenk deg en liten jente med diabetes foran en godtedisk med 10 kr i hånda. Hva tror du hun kommer til å gjøre? Jo, hun kjøper sukkertøy, selv om det kan være farlig for henne. Det samme med en narkotikaavhengig som står overfor en narkotikaselger med pengene klare. De kommer begge til å kjøpe det de har lyst på, fordi tiljengeligheten er så stor i det øyeblikket. En alkoholiker som handler mat i en matbutikk som selger vin og brennevin kommer lettere til å kjøpe alkohol når det er rett under nesa hans.

Forskere sier at en betydlig reduksjon av avgifter og økt tilgjengelighet på alkohol vil føre til økt forbruk. Noen konsekvenser av det er flere dødsfall, mer kriminalitet og at flere får en vanskeligere hverdag. I 2007 var det 314 dødsfall pga alkohol, i 1993 var alkoholforbruket av rein alkohol (15 år og oppover) på 4.55 l, mens det i 2007 var 6.60 l. Den registrerte omsetningen av vin økte med nesten 3 millioner liter (4.3 %) fra 2007-2008 (kilde: ssb). Dette er faretruende tall i dag, og en økt tilgjengelighet av alkohol vil mest sansynlig føre til at disse tallene kommer til enda høyere i fremtiden.

KrF jobber for en reduksjon av alkoholforbruket på 25 % innen 2010. Det vil de gjennomføre med en restriktiv ruspolitikk med t.d holdningsskapende arbeid, for eksempel å arbeide for flere alkoholfrie arrangementer. Krf er imot at vin og brennevin skal selges i butikkene, og vil heller styrke vinmonopolet. De vil allikevell ikke forandre på at alkohol er en lovlig vare, men begrense tilgjengeligheten i solidaritet til de som sliter med alkoholproblem.

KrF står på lag med det svakeste i samfunnet, og gir mennesker mulighet til å drømme større enn billigere sprit.

2 kommentarer:

  1. Måtehold er stikkordet tror jeg, men også nestekjærlighet.

    SvarSlett
  2. ja, nestekjærlighet er alltid viktig, men tror ikke måtehold er så lett for alkoholikere.

    SvarSlett